Balansen: een goed idee of niet?

Gepubliceerd op 27 december 2022 om 16:04

Balansen: een goed idee of niet?

 

Stel je hebt een aantal erg gezellig maanden/ jaren achter de rug en stiekem slaat de weegschaal daardoor nu ietsje verder door dan je had verwacht en gehoopt. Je gaat eens goed bij jezelf ten rade en besluit: het roer moet om. Vol goede moed pak je je telefoon erbij en gaat op internet op zoek naar een goede voedingscoach, die jou kan begeleiden tijdens een traject om jou gewicht omlaag te krijgen en je gezondheid te verbeteren. Een goed begin is natuurlijk het halve werk en na een uurtje speuren heb je dan ook een intake gesprek gepland bij de coach waarvan jij denkt dat die het best bij jou past.

 

Nu het is grote moment daar, je hebt eindelijk je afspraak. Je gaat uitleggen wat jou doel is, wat je wil bereiken en hoe lang jij er over zou willen doen. Je coach maakt druk wat aantekeningen, knikt begripvol en komt tot zijn of haar conclusie: ‘’ je moet alles in balans doen, dan komt het helemaal goed ‘’. Dit is in de wereld van voedingscoaching zo ongeveer de meest populairste term van dit moment. Op zich is dit natuurlijk ideaal en ook echt wel wat je wil horen want niemand wil streng diëten, een avondje wijnen skippen of een paar keer ‘’ nee ‘’ zeggen tegen dat lekkere stukje taart.  Maar gaat dit jou echt helpen?

 

In de eerste weken zeker. Je gaat van ongecontroleerd alles eten wat en wanneer je wil, naar wat meer regelmaat en die heerlijke snaaimomentjes worden enigszins beperkt, want ja: het moet natuurlijk in balans zijn. Alleen laten we nu eens kijken naar balans. Balans betekent in evenwicht houden/blijven. iets wat helemaal goed is, maar toch enigszins lastig is als je BMI echt nog ongezond hoog is. Het is misschien niet leuk maar wel de realiteit en jouw doel is gewicht verliezen, niet hetzelfde gewicht behouden.

 

Voor een duidelijker beeld geef ik je wat vergelijkingen: Heb je bij het koken teveel pannen gebruikt, moet je meer pannen afwassen. Wil je meer geld sparen om die mooie reis te kunnen maken, zal je er extra voor moeten werken. Het is dus ook zo dat als je je doel wil behalen, je toch echt even wat ongezonde dingen zal moeten laten staan. Maar er is in dit verhaal ook zeker goed nieuws: Er zijn echt meer als genoeg heerlijk en gezonde maaltijden en uiteraard zijn er nog wel de zogeheten cheatmomenten. Maar de knop moet echt even om en je zal er dingen voor moeten doen en voor moeten laten. Anders gaat het vaak alleen maar langer duren, verlies je je motivatie, haal je je doel niet en ben je in plaats van wat kilo’s, alleen maar wat geld verloren en dat is zonde

Heb je je doel behaald, dus je zit weer in een fitter en gezonder lichaam, dan is balans zeker een aanrader en kan je jezelf ook echt wel weer lekkere dingetjes gunnen.

Maar onthoudt altijd: Als je doet wat je deed, krijg je wat je had.

Dus zoek vooral die balans.. Eigenlijk dus toch best een goed idee.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.