Mythes rondom spiergroei

Gepubliceerd op 1 december 2021 om 16:41

Iedereen die wel eens aan fysieke krachttraining gedaan heeft, is waarschijnlijk ook doodgegooid met de vele mythes rondom spiergroei. Als ik zelf in de sportschool loop hoor ik ze ook, de meeste uiteenlopende, wilde theorieen over hoe je binnen 2 maanden net zo gespierd wordt als Chris Hemsworth tijdens zijn vertolking van de dondergod Thor. Maar hoe weet je nou welke theorie waar is, maar vooral wat  jij nu echt moet doen om wat spiergroei te creeren? Het antwoordt blijkt nog niet zo simpel. 

 

'' Elke manier van krachttraining geeft spiergroei zodat je groter kan worden'' hoor ik de zoveelste expert naast mij roepen als hij samen met zijn vriend aan het trainen is. Het grappige is dat hij zonder dat hij het echt weet een heel klein beetje waarheid spreekt. Er zijn namelijk  vele manieren van krachttraining. Zo kan je je spieren meer uithoudingsvermogen geven door in een bepaalde rep range gaan zitten, je spieren worden hierdoor sterker en groeien dus in zekere zin, maar diezelfde rep range gaat jou niet het fysiek van een bodybuilder geven. 

 

Echter hangt spiergroei af van vele factoren; zo is bijvoorbeeld het gewicht waarmee je gaat trainen erg belangrijk. Het kiezen van het juiste gewicht is medebepalend voor het resultaat. Hiermee bedoel ik dat 10 herhalingen maken met een gewicht waarmee je erin 1 set eigenlijk 15 reps kan maken niet zoveel zin. 

 

Hieraan kleeft overigens nog een mooie mythe: ik moet 4 sets van 15 reps maken. Alleen moet ik hiervoor in de laatste 2 sets, halverwege de set een lichter gewicht pakken om het te halen. Dit kan 2 dingen betekenen: jij hoeft helemaal geen 4 sets te maken om met het juiste gewicht het gewenste type spiergroei te verkrijgen of en dat is bij veel krachtsporters het geval; je ego zit in de weg ( en pakt dus een veel te zwaar gewicht )

 

Naast het gewicht, is onder andere tempo, ROM, rep-range,aantal sets, spiervezeltype, doelstelling, fysieke gesteldheid, voeding, rust en hormonale status doorslaggevend voor het resultaat wat past bij jou doel. Gezien de vele factoren is het dus logisch dat er veel misopvattingen zijn over training, omdat ieder mens dus anders is en er geen '' one size fits all '' is.

 

Dit zijn allemaal factoren waar een goede personal trainer jou mee kan helpen, dus mocht je na het lezen van mijn blog nog vragen hebben, neem dan vooral contact met mij op.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.